Przed wizytą wypełnij ankietę
w formacie PDF
w formacie MS Word
Produkty z „dodatkami”
Naturalna żywność w swym składzie zawiera dużo składników pokarmowych doskonale współdziałających ze sobą, które nasz organizm szybko rozpoznaje i trawi.
Jeżeli dodajemy...
Produkty „wzbogacone”
Przykładem może być biały ryż. W procesie obróbki brązowego ryżu, by powstał z niego biały, ryż brązowy...
Znaczenie soli w diecie
Aby nasz organizm prawidłowo pracował , potrzebna jest odpowiednia ilość soli do utrzymania równowagi...
Cukromania
Cukry to węglowodany występujące w produktach naturalnych.
W procesie produkcji różnych...
Problem tłuszczów
Niektóre tłuszcze są potrzebne dla naszego organizmu, są niezbędne, stąd ich nazwa „Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe”. Bez nich...
Aby nasz organizm prawidłowo pracował , potrzebna jest odpowiednia ilość soli do utrzymania równowagi płynów oraz aby nasze komórki mogły w należyty sposób przyswajać składniki pokarmowe. Sól jest ukryta w wielu produktach spożywczych, dodatkowo używamy jej w dużych ilościach w naszych kuchniach. Zalecona norma dziennego spożycia wynosi 6g.Niestety wartość tą przekraczamy. Nadmiar soli jest przyczyną wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, co może prowadzić do chorób serca , udarów lub problemów z nerkami. Zwracajmy uwagę na słowo ”sód”, ponieważ 1 gram sodu oznacza 2,5 g soli.