Jakie proponuję jadłospisy?

Jadłospis ilościowy wymiennikowy Stosowany w redukcji masy ciała lub w niedowadze, wtedy kiedy trzeba narzucić pacjentowi zjadaną ilość pożywienia, ale także jego jakość. Po uzgodnieniu z pacjentem ustalane są pory posiłków, ich rodzaj, brane są pod uwagę zarówno problemy zdrowotne, w których ma pomóc dieta, jak również możliwości pacjenta, jego rozkład dnia oraz godziny pracy. Na każdy posiłek pacjent dostaje od kilku do kilkunastu propozycji posiłków do wyboru, posiłki te może dowolnie między sobą wymieniać. Jadłospis zawiera podstawowe przepisy oraz uwagi dotyczące przygotowania posiłków, zalecanej ilości płynów, dozwolonych dodatków, itd. Jadłospis może być przygotowany w różnych wersjach: jako dieta podstawowa dla osób bez problemów zdrowotnych, dieta łatwo-strawna w chorobach przewodu pokarmowego, bogatoresztkowa w cukrzycy, zaparciach czy chorobach serca, bezglutenowa w celiakii czy nadwrażliwości na gluten oraz innych. U pacjentów z przewlekłą chorobą nerek stosowana jest odmiana tej diety ograniczająca białko u pacjentów z niewydolnością nerek . Jadłospis taki jest do stosowania najczęściej przez cały okres terapii dietetycznej.

Jadłospis jakościowy Stosowany u pacjentów z prawidłową masą ciała, u których ze względów zdrowotnych wprowadzamy nową dietę, produkty i przepisy. Ma on nauczyć pacjenta zupełnie innego jedzenia. Stosuje się go w alergii, celiakii, autyzmie czy chorobach przewodu pokarmowego, u pacjentów chcących zmienić nawyki żywieniowe. Zawiera szczegółowe informacje na temat nowych wprowadzanych produktów, gdzie je można kupić, jak przygotować, propozycje posiłków na śniadania, obiady, kolację . Jadłospis taki jest stosowany przez cały okres terapii dietetycznej, dzięki niemu pacjent będzie wchodził coraz głębiej w nową dietę, która ma stać się jego sposobem żywienia.

Jadłospis dzienny Zawiera propozycje konkretnych posiłków na każdy dzień tygodnia. Może być tygodniowy, dwutygodniowy, miesięczny. Przygotowywany jest na życzenie pacjenta, za indywidualną wyceną.